PlayStation 5: Επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας και χαρακτηριστικά

Το PlayStation 5 θα κυκλοφορήσει την εορταστική περίοδο του 2020! Έχουμε συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει αλλά και ανακοινωθεί επίσημα μέχρι αυτή τη στιγμή και σας τις παραθέτουμε στη συνέχεια του άρθρου!

 

Ονομασία

Η Sony έχει επιβεβαιώσει πως η ονομασία της νέας κονσόλας θα είναι PS5 (PlayStation 5) και αυτό θα είναι και το όνομα που θα φαίνεται στο εξωτερικό του «σώματός» της. Στο κουτί αγοράς θα αναφέρεται ως PS5 και η ιαπωνική εταιρεία φάνηκε πως πατάει στην ασφαλή επιλογή που θα δώσει και στον καταναλωτή την πληροφορία ότι είναι το επόμενο βήμα στις οικιακές κονσόλες.

 

Κυκλοφορία

Η ιαπωνική εταιρεία σημειώνει την περίοδο Holiday 2020 ως περίοδο που θα έρθει στην κυκλοφορία το PlayStation 5. Περισσότερες πληροφορίες ή κάτι πιο συγκεκριμένο δεν υπάρχει, ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε πως ως Holiday 2020 αναφέρεται χοντρικά το τελευταίο τρίμηνο κάθε χρονιάς. Άρα, το PS5 αναμένεται να τοποθετηθεί στα ράφια της αγοράς από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο.

 

Κυκλοφορία στην Ελλάδα

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πότε θα έρθει στη χώρα μας, ωστόσο αν δεν είμαστε στο πρώτο κύμα χωρών, θα γίνουν και πάλι προσπάθειες να ακολουθήσουμε άμεσα μετά το αρχικό λανσάρισμα. Σημειώνεται δηλαδή πως πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε το PS5 να κυκλοφορεί στην Ελλάδα μερικές εβδομάδες μετά τις μεγάλες αγορές. Πάντως ήδη στη χώρα μας κάποιες αλυσίδες ανέβασαν φόρμες ενδιαφέροντος, ενώ η Sony Ελλάδος έχει ήδη ετοιμάσει την επίσημη ελληνική σελίδα του PS5 στο site της.

 

ps5-dev

 

Τιμή

Προς το παρόν τιμή δεν υπάρχει. Η μοναδική δήλωση της Sony έγινε στην πρόσφατη οικονομική της ενημέρωση, όπου και τονίστηκε πως θα υπολογιστούν διάφορες παράμετροι για να βγει το τελικό κόστος. Η πληροφορία πάντως περί 1000 δολαρίων/ευρώ έχει σχεδόν διαψευστεί, αν και δεν χρειαζόταν, καθώς είναι εξωπραγματική για δεδομένα κονσόλας.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά, SSD, ανάλυση και drive

Σε ότι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του PS5, επιβεβαιώθηκε η x86-64-AMD Ryzen "Zen2" CPU με 8 cores / 16 threads. Στόχος της Sony είναι να έχει εξαιρετική ιπποδύναμη ο developer για να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί. Η κονσόλα θα μπορεί να βγάλει ανάλυση 4Κ 60fps στα περισσότερα παιχνίδια, ενώ θα υποστηρίζεται και έξοδος . Αν και είμαστε ακόμη μακριά από αυτήν την εποχή και αυτά τα δεδομένα. Για τα των γραφικών, θα ενσωματώνει μια custom έκδοση Radeon Navi με hardware υποστήριξη ray tracing. O σκληρός δίσκος θα είναι SSD για να φορτώνει ταχύτερα τα δεδομένα και να βοηθάει και αρκετά τους developers στα των επιδόσεων. Για το loading των παιχνιδιών σε δίσκους θα χρησιμοποιηθεί ένα 4K Blu-ray drive και τα δισκάκια θα έχουν χωρητικότητα 100GB.

 

Χειριστήριο DualShock 5

Από τα πρώτα πράγματα που έχει πει η Sony είναι και οι αλλαγές που θα υπάρχουν στο χειριστήριο. Το DualShock 5 (όπως αναμένεται να λέγεται) θα έρθει με διαφορετικό σύστημα ανάδρασης, αφού το haptic feedback αντικαθιστά τον κλασικό μηχανισμό που ξέραμε μέχρι σήμερα, έτσι ώστε να δίνει καλύτερη και λεπτομερέστερη αίσθηση. Ακόμη θα έχει adaptive triggers (L2 και R2), τα οποία θα δίνουν στους προγραμματιστές περισσότερες επιλογές στο κομμάτι των εντολών. Το ηχείο στο νέο χειριστήριο θα είναι διαφορετικό και θα προσφέρει ακόμη περισσότερες πληροφορίες, ενώ σε αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε και την πατέντα που καταχώρησε πρόσφατα η Sony για το PlayStation Assist, τον φωνητικό βοηθό και ίσως αποτελέσει μέρος του λογισμικού για το PlayStation 5.

 

Σχεδιασμός

Προς το παρόν δεν υπάρχει η παραμικρή επιβεβαιωμένη πληροφορία για το design του PlayStation 5. Οι μόνες φωτογραφίες που έχουν διαρρεύσει αφορούν στο development kit του, το οποίο και υπάρχει στα γραφεία ομάδων ανάπτυξης και χαρακητρίζεται από το σχήμα V και τις πολλές εξόδους εξαερισμού. Δείτε φωτογραφίες και ένα σχετικό video με όλα τα renders του PS5 Devkit.

 

ps5-dev2

 

 

Υποστήριξη PlayStation VR

Το τωρινό μοντέλο PlayStation VR θα υποστηρίζεται κανονικά από το PS5, ωστόσο φαίνεται πως η ιαπωνική εταιρεία έχει στο μυαλό της και μια νέα έκδοση που θα βελτιώνει αρκετά την εμπειρία. Οι φήμες μιλούν για λιγότερα καλώδια και καλύτερες αναλύσεις.

 

PlayStation Now

Η συνδρομητική υπηρεσία της Sony που δίνει πρόσβαση σε παιχνίδια παλαιότερων συστημάτων, αλλά και games με το μοντέλο της ενοικίασης θα παίξει σημαντικό ρόλο στο PS5. Κάτι τέτοιο έχει δηλώσει η Sony και μένει να δούμε πως και τι θα μας ετοιμάσει για το θέμα.

 

Backwards compatibility

Η κοινότητα θέλει να έχει πάντα πρόσβαση στα παιχνίδια που έχει αγοράσει τα τελευταία χρόνια και μετά τη θετική αντιμετώπιση που είχε η Microsoft με τη δουλειά που έγινε στο Xbox One για το Xbox 360 και το αρχικό Xbox, η Sony φαίνεται πως πήρε τις κατάλληλες αποφάσεις και τόνισε πως το PS5 θα παίζει τα games του PS4. O Jim Ryan σημείωσε δε πως είναι σημαντικό το PS5 backwards compatibility, καθώς θα βοηθήσει τους fans να μεταβούν από το παλιό στο νέο σύστημα. Μια πατέντα επί του θέματος κατοχύρωσε, δε, πρόσφατα η Sony και έχει το ενδιαφέρον της για το πως θα παίζουν τα παλιά games στη νέα κονσόλα. Τα παιχνίδια του PS4 θα «τρέχουν» μάλιστα και ταχύτερα στο PS5 και ένα σχετικό tech demo έκανε η Sony πριν από μερικούς μήνες δείχνοντας τις διαφορές.

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο Enternity

Login or Register

Login on our Forum!